Pomoc dla Amelki

Amelka Konopińska to dwuletnia mieszkanka Szczecinka, której życie w ciągu ostatnich kilku tygodni uległo całkowitej zmianie. Dziewczynka zamieniła swoje ulubione lalki i misie na szpitalne otoczenie. Wszystko przez nowotwór złośliwy oka, chorobę, która zaatakowała z dnia na dzień zabierając radość i szczęście całej rodzinie.

Wszystko zaczęło się niewinnie, mama spojrzała w oczka swojej małej córeczki - księżniczki. Nie dostrzegła tam ani blasku ani radości. Zobaczyła za to lekko zezujące oczy i  leukokorię – objaw białej źrenicy. Amelka spędziła wiele godzin w specjalistycznych poradniach okulistycznych, aż postawiono diagnozę – nowotwór złośliwy siatkówki, obuoczny. Guz wypełnia 4/5 lewej gałki ocznej dochodząc aż do soczewki. W prawym oku zdiagnozowano w dalekim obwodzie guz płaski.

Dziewczynka rozpoczęła już leczenie w Instytucie „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie. Otrzymała pierwszą kurację chemioterapii ogólnej. Przed nią kolejne uciążliwe i bolesne kuracje, badania, a w najgorszym scenariuszu – usunięcie gałki ocznej, zastosowanie implantu i walka o życie.

Choroba nowotworowa to szczególnie trudny czas dla całej rodziny. Lęk o przyszłość, cierpienie i ból chorego, ogromne wydatki związane z leczeniem poza domem. Amelka potrzebuje specjalnych lekarstw i suplementów, które chociaż trochę wspomogą ją w tym trudnym czasie.  Konieczne są również częste wizyty lekarskie, za które Państwo Konopińscy płacą samodzielnie.

Warto dodać, że Amelka nie jest jedynym dzieckiem Państwa Konopińskich. Oprócz niej jest jeszcze trójka rodzeństwa. Cała 6 osobowa rodzina utrzymuje się z pracy ojca i świadczenia wychowawczego przyznawanego na dzieci. Rodzina nie posiada oszczędności, które mogłaby przeznaczyć na leczenie. Dlatego potrzebne jest wsparcie finansowe.

Zapraszamy driftowozy oraz motocyklistów do wsparcia charytatywnego treningu Summer Drift Camp Vol 5, pomagamy dla Amelki, który odbędzie się 17 sierpnia br. na lotnisku w Wilczych Laskach. Na płycie lotniska pojawią się wolontariusze z fundacji, którzy będą zbierać pieniążki dla Amelki. Każdy kto wrzuci pieniążki do puszki dostanie bilet, który upoważni do przejazdu drift taxi. https://www.facebook.com/events/662789230904374/

Dodatkowo 24 sierpnia br. odbędzie się Charytatywny Maraton Zumby na terenie szczecineckich kortów tenisowych (ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 3). Znani i lubiani instruktorzy na zaproszenie Renaty Kanii-Rempel, poprowadzą pełną atrakcji zabawę. Będą mogli wykazać się Państwo dużą hojnością i jeszcze większym sercem. Akcję wesprą m.in. Basia Kalenik ze Szczecinka, Mariusz Kopliński i Grzegorz Trapny z Koszalina, Ryszard Gotlip z Piły, Katarzyna Maciąg z Czaplinka. https://www.facebook.com/events/szczecinek/charytatywny-maraton-zumba-dla-amelki/516169655792325/