KRS: 0000182916

"EFEKTY REALIZACJI PROGRAMU OPERACYJNEG0 POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020" Podprogram 2018

"EFEKTY REALIZACJI PROGRAMU OPERACYJNEG0

POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020"

Podprogram 2018

Fundacja realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  październik  2018 – kwiecień 2019.

  1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

Pomoc żywnościowa trafiła do  6550 osób znajdujących się w trudnej sytuacji   życiowej z terenu Powiatu Szczecineckiego

Wydaliśmy osobom potrzebującym - 277 338,40 kg żywności takiej jak:

  1. Kasza gryczana – 8 577,00 kg
  2. Herbatniki maślane – 1 020,00 kg
  3. Mleko – 36 720,00 l
  4. Ser podpuszczkowy dojrzewający – 16 180,00 kg
  5. Gulasz wieprzowy z warzywami – 8 812,80 kg
  6. Szynka drobiowa – 17 625,60 kg
  7. Szynka wieprzowa mielona – 10 886,40 kg
  8. Pasztet wieprzowy – 4 314,24 kg
  9. Filet z makreli w oleju – 8780,16 kg
  10. Cukier biały – 25 200,00 kg
  11. Olej rzepakowy – 30 780,00 kg
  12. Kabanosy wieprzowe – 2 426,40 kg
  13. Miód – 2 697,60 kg
  14. Groszek z marchewką – 14 400,00 kg
  15. Fasola biała – 20 400,00 kg
  16. Koncentrat pomidorowy – 8 192,00 kg
  17. Buraczki wiórki – 5 817,00 kg
  18. Powidła śliwkowe – 6829,20 kg
  19. Makaron jajeczny świderki – 23 520,00 kg
  20. Makaron kukurydziany bezglutenowy – 3 360,00 kg
  21. Ryż biały – 20 800,00 kg

W ramach programu zostały zorganizowane działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań zostały przeprowadzone warsztaty edukacyjne oraz warsztaty kulinarne na których osoby mogły dowiedzieć się:

  • Jak nie marnować jedzenia,
  • Jak przechowywać prawidłowo żywność,
  • Jakie produkty powinniśmy trzymać w lodówce,
  • Każda osoba uczestnicząca w warsztatach ćwiczyła nowe potrawy, które można sporządzić z żywności, którą otrzymuje z programu.